Siti Nurhaliza Artis Yang Wajar Menjadi Contoh.

Kemunculan gadis bernama Siti Nurhaliza dalam persada seni dan hiburan tanah air memberi kesan yang bukan sedikit kepada masyarakat negara ini.

Daripada kanak-kanak hinggalah orang dewasa, Siti Nurhaliza tidak asing lagi malah dia merupakan artis paling popular tanah air dalam tempoh dua tahun kebelakangan ini.

Kekuatan Siti Nurhaliza, yang baru berusia 19 tahun ini, bukan sahaja kepada suara dan rupa parasnya tetapi jauh daripada itu.

Siti Nurhaliza cukup tersendiri. Dia membina imejnya dengan menyakinkan setakat ini ketika ramai artis wanita khususnya yang remaja tenggelam dan terawang-awang dalam glamour sehingga ada yang sanggup berpelukan sakan dengan artis Bollywood.

Bagi Siti Nurhaliza, dia tidak perlu bergambar berpelukan atau berpegangan tangan dengan artis lelaki untuk meningkatkan popularitinya. Dia juga tidak perlu berpakaian menjolok mata untuk mencuri perhatian.

Apa yang menarik pada Siti Nurhaliza ialah kesederhanaan yang dibawanya. Orang sepertinya lebih mengutamakan kualiti nyanyian dan persembahan.

Kepada orang yang menekankan kualiti, sememangnya Siti Nurhaliza boleh menjadi sandaran. Banyak persembahannya termasuk ketika majlis pembukaan dan penutup Sukan Komanwel ke-16 September lalu, mendapat pujian.

Sememangnya Siti Nurhaliza gadis yang jelita dan berwajah syahdu. Tetapi dia ternyata tidak mahu memperagakan itu sahaja apatah lagi mahu menyalahgunakan kejelitaannya itu.

Sebab itulah perbualan insan-insan bernama lelaki mengenai Siti Nurhaliza selalu terpelihara daripada memperkatakan perkara yang memomokkan tentang artis ini.

Mereka lebih tertarik dengan kesopanan, keayuan, kelembutan dan sudah tentu kemerduan suaranya – lantaran perawakannya yang lebih berorientasikan kualiti diri dan akhlak daripada ‘kontroversi murahan.’

Ini menjadikan penerimaan masyarakat terhadap Siti Nurhaliza menerusi lagu-lagunya cukup natural dan bersahaja.

Ibu bapa misalnya tidak bimbang jika anak mereka menjadikan Siti Nurhaliza sebagai idola mereka.

Bagaimana suaranya? Itu lagi satu kelebihan artis kelahiran Temerloh ini. Suaranya cukup menawan lebih-lebih lagi kebolehan mengawal lenggok dan nada selain sebutan lirik yang jelas.

Lagu-lagu popularnya seperti Jerat Percintaan, Aku Cinta Padamu, Wajah Kekasih, Cindai, Purnama Merindu dan Mawarku (berduet) dinyanyikan dengan baik oleh Siti Nurhaliza.

Dia juga mempunyai kemampuan menyanyikan lagu-asli seperti Sayang Sarawak dengan lebih bertenaga dan penyampaian mengasyikkan.

Siapa kata artis generasi baru tidak pandai menyanyikan lagu asli. Siti Nurhaliza boleh menjadi contoh selain Noraniza Idris.

Persoalannya mampukah Siti Nurhaliza mempertahankan keunikannya dan terus memiliki segala ramuan tersendirinya itu sedangkan dia terus mendaki tangga populariti dengan dinobatkan banyak kejayaan?

Godaan dan cabaran yang menanti orang sebegini selalu besar dan bertali arus. Mujurlah setakat ini, Siti Nurhaliza telah membuktikan rekod yang baik di sebalik cubaan-cubaan untuk mengheretnya ke ‘arus deras dunia glamor artis’.

Dia pernah dikritik kerana tidak mahu mengenakan pakaian seksi dan enggan bergambar galak dengan lelaki.

Masyarakat kita sememangnya mendahagakan role model seperti Siti Nurhaliza, yang mampu mengangkat martabat seni dan hiburan secara terbimbing.

Lebih daripada itu, kita perlu menghasilkan lebih ramai artis seperti Siti Nurhaliza ketika nilai dan tatasusila masyarakat semakin tipis dihakis keserabutan sosial.

Tanggungjawab ini tidak harus dipikul oleh industri muzik dan hiburan tanah air semata-mata bahkan masyarakat keseluruhannya – paling tidak, lebih menyebatikan minat dengan artis sedemikian berbanding artis yang kecelaruan personalitinya.

Cuma persoalannya, mampukah kita memiliki lebih ramai artis seperti Siti Nurhaliza?