‘Semakin diam kian galak fitnah ditabur’

Oleh Farihad Shalla Mahmud

Datuk K terkilan dakwaan pukul Siti Nurhaliza

SEPANJANG melayari kehidupan berumah tangga, inilah dugaan paling hebat yang pernah menimpa mereka berdua. Terkilan, kecewa, sedih, malu, marah bercampur baur dan menggelodak di dalam jiwa. Tertanya-tanya juga pasangan suami isteri Datuk Siti Nurhaliza dan Datuk Khalid Mohammad Jiwa, apakah dosa mereka sehingga orang sewenang-wenang menabur fitnah?

Tuduhan melampau yang mendakwa Khalid atau lebih akrab dengan panggilan Datuk K memukul isterinya sehingga cedera parah dan terlantar di hospital cukup menghiris tangkai hati pasangan popular ini. Mana tidaknya, ketika diri dalam keadaan tenang dan bahagia menjalani kehidupan seharian sebagai suami isteri, tiba-tiba fitnah menerjah.

Malah, hati insan mana yang tidak kecewa andai rumah tangga yang pada dasarnya aman damai dan sentosa tiba-tiba dikatakan bergelora. Bukti betapa bahagianya mereka bukan sekadar di mulut tetapi sehari selepas SMS tersebar, merpati dua sejoli ini terus terbang ke Bali untuk menghabiskan masa berdua di sana.

Ketika penulis bertentang mata dengan pasangan ini petang Selasa lalu, puas juga mata ini mencari di mana kesan cedera seperti yang diuar-uarkan itu. Yang jelas di depan mata bukanlah kesan luka. Sebaliknya kemesraan dan sifat romantis yang penuh tulus ditunjukkan pasangan ini melenyapkan terus dakwaan palsu yang sengaja diada-adakan itu.

Jelas Khalid, kesan fitnah itu bukan setakat mereka berdua yang merasa malah membabitkan keluarga kedua-dua belah pihak. Paling terasa dan tidak boleh menerima berita sebegitu ialah bapa Siti sendiri.

“”Bapa mentua saya paling marah mendengar cerita itu dan dia meminta saya menyiasat segera siapa dalang di sebalik penyebaran fitnah itu. Saya akan berusaha mencari siapa yang terbabit tapi sebelum mengambil sebarang tindakan, saya akan melihat dulu latar belakangnya sama ada dia kurang waras atau terencat akal,” tegas usahawan itu..

Mengakui mendapat perkhabaran mengenai perkara itu selepas dimaklumkan kakak ipar Siti, Rozie Razak, Khalid berkata ketika dihubungi Rozie, dia dan isteri baru saja pulang menghadiri kenduri.

“Pada malam tersebarnya SMS itu (13 Julai lalu), saya dan Siti menghadiri majlis perkahwinan setiausaha politik Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi (Pak Lah). Hadir sama, Pak Lah, Datuk Seri Najib Razak dan ramai kenamaan lain.

“Kami terkejut apabila Rozie beritahu mengenai SMS kononnya saya memukul Siti hingga cedera parah,” katanya ketika ditemui di Wisma Ali Bawal, Petaling Jaya kerana menemani isterinya menjalani rakaman klip video kempen Gegar U.

Bagi Khalid, jika terus berdiam diri atau menafikannya, mungkin ada yang akan menganggap kejadian itu benar berlaku dan dia juga cuba melindungi sesuatu.

“Semakin kami diamkan, semakin menjadi-jadi orang menabur fitnah. Ini bukan pertama kali orang cuba menabur fitnah terhadap rumah tangga kami tapi sudah banyak kali pihak tidak bertanggungjawab berusaha menjatuhkan maruah saya. Termasuklah pelbagai cerita yang disebarkan menerusi Internet.

“Justeru, jalan terbaik adalah dengan mengambil tindakan undang-undang terhadap orang yang bertanggungjawab menulis dan menyebar fitnah itu supaya pisang tidak berbuah dua kali,” katanya yang turut kesal dengan cerita sampingan yang tersebar di Internet gara-gara fitnah itu.

Biarpun hatinya terluka dengan fitnah itu, namun pengalaman yang dilaluinya sebelum ini menyebabkan Siti tetap tenang dan tidak cepat melatah bila berdepan dengannya.

“Kalau hendak diikutkan, Siti memang sudah lali dengan cerita seperti ini tetapi mengenangkan Siti sudah berkahwin dan ia membabitkan maruah suami dan keluarga kami berdua. Saya perlu tampil menjelaskan perkara sebenar supaya masyarakat tidak memandang negatif terhadap suami saya,” jelas Siti sambil memandang wajah suami tercinta.