Sean tolak lamaran Siti

Oleh Ellyna Ali
elly@hmetro.com.my

BANYAK tawaran terpaksa ditolak Sean Ghazi semata-mata mahu menumpukan sepenuh perhatian terhadap konsert solonya, Sean Ghazi ‘Live’ Semalam Concert yang bakal berlangsung selama enam hari berturut-turut di Planetary Theatre, Kuala Lumpur Convention Centre bermula 8 hingga 13 Mei nanti.

Bermula dengan undangan menjayakan konsert Suara Hati Sudirman, diikuti persembahan sempena Minggu Setiausaha sepanjang April ini, Sean juga khabarnya terpaksa menolak undangan berduet dengan Datuk Siti Nurhaliza dalam Konsert Istana Cinta- Tribute to Tan Sri P Ramlee dan Puan Sri Saloma di Istana Budaya pada 20 dan 21 April ini.

Pada segelintir pihak, tindakan Sean itu boleh memberikan kesan yang merugikan dirinya sendiri, khususnya dalam meraih publisiti sambil mengetengahkan dirinya dengan lebih jauh lagi di dalam industri ini.

Namun, Sean punya alasan kukuh berbuat demikian. Katanya, siapa yang tidak mahu ambil kesempatan ini seandainya diberikan peluang?

“Lagipun, bukan senang hendak berduet dengan seorang penyanyi yang hebat seperti Siti Nurhaliza.

“Bagi saya, ia benar-benar satu penghormatan. Apatah lagi bila diberitahu dialah (Siti) yang mahukan sangat-sangat saya berduet dengannya.

“Malah, saya sedar akan berdepan dengan kerugian besar sekiranya menolak tawaran menjayakan konsert itu bersama Siti.

“Sungguhpun begitu, bila melihat saja tarikh konsert Siti itu dengan konsert solo saya yang hampir bertembung, rasanya saya memang tidak punya pilihan lain, melainkan terpaksa menolaknya secara baik.

“Saya harus utamakan konsert solo saya ini kerana saya sudah lama merancangnya sebelum album ini dihasilkan lagi,” katanya yang segak mengenakan kemeja putih dengan tali leher hitam bercorak retro.

Sean yang ditemui sempena pelancaran serta showcase album sulungnya, Semalam, berkata dia tidak mampu membahagikan masa untuk mana-mana persembahan selain konsert solonya itu kerana dia juga turut bertindak sebagai eksekutif produser.

“Disebabkan itu bermacam-macam perkara terpaksa saya fikirkan. Daripada pemilihan konsep, corak persembahan, pemuzik hinggalah kepada produksi keseluruhan konsert solo ini nanti.

“Yang pasti, ia akan berbentuk muzikal dengan membawa unsur retro yang tidak begitu keterlaluan tetapi dipersembahkan dengan citarasa dan gaya muzik yang baru.

“Saya juga akan menggunakan khidmat 22 pemuzik yang mana sebahagiannya akan diterbangkan dari Australia.

“Mereka adalah pemuzik yang terbabit secara langsung dengan rakaman album Semalam. Selebihnya menggunakan khidmat pemuzik tempatan,” katanya.