Isu Faizal, tudung Siti

MALAM tadi berlangsungnya kemuncak Anugerah Juara Lagu 22 (AJL22) di Stadium Putra, Bukit Jalil tanpa kehadiran Faizal Tahir untuk membawakan lagu Mahakarya Cinta dan Kasih Tercipta.

Rabu lalu, program One In A Million musim kedua (OIAM2) menjalani rakaman untuk disiarkan di 8TV pada Jumaat dan bukan secara langsung sebagaimana biasa.

Dua perkara ini disebabkan tindakan Faizal yang disifatkan pendek akal kerana membuka baju dan tali pinggang ketika menjayakan konsert anjuran 8TV pada 13 Januari lalu, hingga mencetuskan kontroversi.

Sebagai pengajaran kepada Fazial dan tanda 8TV peka dengan isu ini, stesen yang bertanggungjawab melahirkan Faizal melalui OIAM tahun lalu, menghukum Faizal menjalankan kerja sosial selama enam bulan. Tidak cukup dengan itu, pengurusan Faizal, 8 Unit menyekat hasil royalti penjualan album dan pertunjukan pentas Faizal.

Suruhanjaya Komunikasi & Multimedia Malaysia (SKMM) pula menggantungnya daripada muncul dalam sebarang program siaran langsung berbentuk hiburan selama tiga bulan, berkuat kuasa 15 Januari. 8TV pula tidak dibenarkan membuat siaran langsung mahupun tertunda bagi konsert dan semua program hiburan selama tiga bulan.

Sebenarnya ramai menanti kemunculan Faizal di AJL22 kerana lagu Mahakarya Cinta dikatakan punya peluang cerah untuk menang. Malah ramai yang menanti apa agaknya yang akan dilakukan Faizal kalau lagu itu diumumkan juara kategori balada atau juara keseluruhan.

Sebelum ini apabila dua lagunya diumumkan berjaya ke AJL22, Faizal menunjukkan tanda gembiranya dengan aksi meluncur dan isyarat tangan yang disifatkan ramai orang sebagai keterlaluan. Ternyata menjelang kemuncak AJL22, Faizal sudah melakukan aksi yang lebih berani.

Pelbagai pro dan kontra diperkatakan orang mengenai hukuman diterima Faizal. Ada mengatakan ia keterlaluan kerana ada artis lain yang melakukan kesalahan jenayah dan penyalahgunaan dadah tetapi tidak dihukum.

Hujah mereka lagi, membuka baju bukan satu kesalahan besar dan tidak menyalahi hukum agama pun berbanding ada artis wanita yang bangga mendedah aurat yang sah-sah salah dari segi hukum agama malah ada yang sanggup berbogel.

Ketika isu ini hangat diperkatakan pada Sabtu dan Ahad lalu, saya berada di Bandung, Indonesia mengikuti rombongan ntv7. Berita mengenainya sampai juga ke Bandung apabila ada yang mengirimkan SMS. Heboh juga perkara itu diperkatakan apabila berbual dengan Ketua Pegawai Eksekutif ntv7, Datuk Amrin Awaluddin.

Selain isu Faizal, AJL22 juga dinanti-nantikan untuk melihat kemunculan pertama Datin Seri Siti Nurhaliza di pentas, selepas pulang mengerjakan haji di Makkah.

Sebelum ini penampilan Siti dengan imej bertudung sudah ditatap peminat melalui akhbar bermula dengan penampilan Siti menghadiri majlis ulang tahun Chef Wan bersama suami, Datuk Seri Khalid Mohd Jiwa, kemudian gambar eksklusif Siti khusus untuk muka depan Rap pada 10 Januari sempena Awal Muharam.

Tidak ketinggalan gaya Siti ketika hari jadinya yang ke-29 pada 10 Januari tapi Harian Metro tidak diundang, tiadalah cerita dan gambarnya dipaparkan dalam akhbar ini. Kemudian Siti dan suami hadir di majlis Cipta Ekspres anjuran MACP Port Dickson, Negeri Sembilan pada 16 Januari lalu.

Apa jadi bualan orang ialah gaya tudung Siti yang direka pereka terkenal, Datuk Bernard Chandran dan juga Radzuan Radzwill. Ramai memuji Siti nampak manis bertudung.

Terbaru, saya menerima kiriman e-mel daripada pembaca mengenai satu lagi fesyen tudung Siti ketika menghadiri pembukaan rasmi Restoran & Kedai Roti The Loaf di Pavilion, Selasa lalu.

Tapi semua itu penampilan Siti ketika menghadiri majlis bersama suami tetapi AJL22 menjadi medan pertama untuk Siti muncul di pentas.

Siti kembali ke pentas Juara Lagu mempertaruhkan lagu Destinasi Cinta selepas dua tahun berehat. Kali terakhir Siti berentap di AJL pada AJL19 menerusi lagu Kau Milikku yang menjadi juara kategori Pop Rock.

Seorang lagi artis kita yang baru pulang dari Makkah, Sheila Rusly juga turut mendapat perhatian pembaca apabila mula bertugas mengacara Apa-apa Aje di TV3, Khamis lalu. Ramai memuji Sheila nampak manis dan anggun bertudung.

Dalam pada itu, ada pembaca membuat perbandingan mengenai penampilan tiga artis wanita kita yang bergelar hajah, Deja Moss, Siti dan Sheila.

Tapi, itulah harga yang perlu diambil artis kerana segala kelakuan dan penampilan mereka menjadi tumpuan.