Gaya Kaftan

Oleh NORAINON OTHMAN

MUNGKIN masih ada yang tidak yakin untuk menggayakan kaftan panjang kerana pakaian itu lebih sinonim dengan pakaian tidur atau lebih dikenali sebagai baju kelawar.

Membayangkan potongannya yang longgar dan kurang menyerlah, pada anggapan sesetengah pihak, pakaian ini tidak mampu menyerlahkan gaya.

Namun, jika diberi sentuhan berbeza, sudah tentu pakaian ini mampu menarik minat penggemar fesyen beralih kepada gaya yang mampu menyerlahkan feminin.

Kaftan semakin mendapat perhatian di kalangan wanita tempatan apabila penyanyi nombor satu negara, Datuk Siti Nurhaliza menggayakan pakaian itu ke majlis Makan Malam Berita Harian, beberapa tahun lalu.

 

 

Butik Faiz di Jalan SS 15/2A, Subang Jaya, menampilkan himpunan kaftan yang kebanyakannya menggunakan fabrik lembut dan jarang seperti sifon, sutera crepe, sutera satin dan opel.

Koleksi ini sesuai digayakan untuk mereka yang bertudung kerana pemakaiannya turut dilengkapi baju lengan panjang dan seluar di bahagian dalam.

Bagi mencantikkan potongan kaftan, Butik Faiz turut mereka tali pinggang boleh diikat di bahagian dalam kaftan. Kaftan asas ditampilkan dengan kelainan di bahagian leher dan lengan.

Harian Metro