Datuk K mahu buru dalang sebar fitnah

Oleh Farihad Shalla Mahmud

Bapa mentua arah siasat ke akar umbi dakwaan pukul Siti

PETALING JAYA: Datuk Khalid Mohamad Jiwa atau Datuk K, ahli perniagaan dan suami kepada penyanyi Datuk Siti Nurhaliza mahu mencari punca dan siapa yang menjadi dalang menyebarkan fitnah dengan menuduh beliau memukul isterinya sehingga cedera parah seperti tersebar menerusi SMS, baru-baru ini.

Khalid berkata, beliau dan isterinya mungkin mengambil tindakan undang-undang kerana mereka tidak mahu terus menjadi mangsa fitnah pihak tidak bertanggungjawab serta dengki dengan kerukunan rumah tangga mereka.

“Cukuplah, semakin kami diamkan semakin menjadi-jadi pula orang menabur fitnah terhadap kami berdua. Kami sendiri terkejut apabila dimaklumkan pengurus peribadi Siti, Rozi mengenai kejadian itu, sedangkan ketika itu kami baru saja pulang daripada menghadiri satu majlis kenduri kahwin.

“Lagipun, orang yang paling kecewa, sedih dan kesal dengan cerita yang disebarkan itu ialah bapa Siti sendiri. Sebaik saja dia membaca berita itu di akhbar keesokan harinya, dia marah sangat dengan apa yang berlaku. Dia juga menyarankan kami supaya menyiasat perkara itu hingga ke akar umbi supaya kebenaran dapat didedahkan,” kata Khalid ketika ditemui Berita Harian, di sini, semalam.

Khalid berkata, beliau sendiri tidak faham bagaimana perkara seperti itu boleh timbul, sedangkan pada hakikatnya beliau cukup bahagia dengan kehidupan ketika ini.

“Sepanjang berkahwin, kami tidak pernah ada masalah, tak pernah gaduh, kami memahami antara satu sama lain. Saya faham tugas Siti sebagai artis dan saya menerima Siti seadanya. Jadi apabila perkara ini timbul, saya sangat kecewa dan terkilan,” kata Khalid dalam nada kesal.

Sementara itu, Siti yang turut bersama Khalid selepas sesi rakaman klip video lagu tema kempen Gegar U berjudul Warna-Warna Kehidupan di Wisma Ali Bawal, di sini, turut melahirkan rasa kecewa apabila fitnah itu diperbesar-besarkan sehingga mengundang persepsi negatif terhadap mereka sekeluarga.

“Pada mulanya memang Siti ingin diamkan perkara ini tetapi mengenangkan Siti sekarang sudah berkahwin dan banyak hati perlu Siti jaga, maka kami harus mengambil tindakan supaya pisang tidak berbuah dua kali. Bagi Siti, maruah suami lebih penting. Siti tidak mahu gosip seperti ini akan mengundang cerita sampingan yang boleh melukakan hati kami sekeluarga.

“Bagaimanapun, kami tidak akan terus mengambil tindakan, sebaliknya akan melihat terlebih dulu latar belakang si penyebar fitnah. Jika dia tidak waras, terencat akal atau kanak-kanak, kami tidak akan berbuat apa-apa,” katanya.

Siti berkata, beliau sendiri tidak faham bagaimana orang boleh menyebar cerita sedemikian sedangkan pada keadaan sebenarnya beliau cukup bahagia dengan kehidupan sekarang.

Sambil menyifatkan fitnah itu sebagai dugaan paling berat sepanjang bergelar isteri, Siti berkata, semoga siasatan itu nanti akan dapat membersihkan imej suaminya yang sudah tercemar gara-gara fitnah itu.