Cakap-Cakap: Muka Baru Di ABPBH 2010

MELIHAT kepada barisan artis yang disenarai pendek untuk bersaing 16 kategori dalam Anugerah Bintang Popular Berita Harian (ABPBH) 2010, nampaknya dah tidak ramai artis lama yang mendapat undi. Boleh dikatakan hampir semua kategori, kecuali nasyid, kebanyakannya muka baru. Ramai juga antara mereka disenaraikan pada peringkat awal, tapi kurang mendapat sokongan.

GA_googleFillSlot(“BHWeb_Island_Ad_Top_400x200”);
Mamat – Lain lah kalau Datuk Siti Nurhaliza tak tarik diri

Artikel Berkenaan
Dirgahayu filem Melayu! Di manakah wajahmu?

Dua buah filem Indonesia membuat saya berfikir tentang filem tempatan. Di Bawah Lindungan Kaba arahan Hanny R Saputra dan Soegija (Garin Nugroho) bercerita tentang manusia daripada dua agama yang berbeza. Filem pertama itu disesuaikan daripada novel karya ilmuwan, ulama dan novelis tersohor Indonesia, Hamka sementara Soegija berdasarkan kisah seorang paderi Indonesia yang harus berdepan dengan isu kemanusiaan pada zaman pendudukan Jepun.

Pererat integrasi rumpun Bumiputera

Wacana mengenai Hari Malaysia sejak diraikan pada 2010, rata-ratanya berkisar pada wujudnya perasaan prasangka antara kita di Semenanjung dan juga di Sabah dan Sarawak. Ia dikatakan wujud kerana beberapa hal. Antaranya kedudukan geografi yang dipisahkan Laut China Selatan dan kepelbagaian etnisiti yang rencam. Ini menyebabkan kurangnya interaksi dan kefahaman antara kita.

Berita Harian