Atlet Sambut Aidilfitri Dalam Semangat Kesukanan

Oleh ABDUL HAFIZ AHMAD
sukankita@yahoo.com Gambar ASWAD YAHYA


Atlet negara berhimpun untuk bermaaf-maafan sesama mereka antaranya Rizal Tisin (tiga dari kanan), Siti Rahmah Othman, Zandra Aziela Ibrahim Hakimi dan Nor Jannah Hafizah Jamaludin.

AIDILFITRI 1429 Hijrah tiba Rabu lalu dengan warga sukan kebangsaan tidak ketinggalan menyambut dan meraikannya dengan suasana gembira, muhibah dan persaudaraan sambil melupakan seketika aksi di gelanggang.

Dalam rasa rendah diri dan penuh keinsafan, tangan menghulur, sepuluh jari disusun dan maaf dimohon sesama atlet, jurulatih dan pegawai persatuan sukan mahupun pemimpin badan induk, manakala kesempatan ziarah-menziarahi rumah keluarga, saudara mara dan rakan taulan pasti tidak disia-siakan sebagai amalan setiap tahun.

Selisih faham atau perbalahan lalu sama ada disebabkan tingkah laku pemain di gelanggang, kerana celupar mulut sesama pegawai atau tidak berpuas hati dengan keputusan pengadil eloklah ‘dikembalikan kepada kedudukan 0-0’ di mana tiada siapa pun yang perlu dicanang menang atau kalah dan siapa betul, siapa salah.

Memang tiada untungnya meneruskan gelora politik menerusi surat layang dan tuduhan di Wisma Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) dengan cuba menjadikan Setiausaha Agungnya, Lt. Jen. (B) Datuk Azzuddin Ahmad korbannya jika golongan pencetusnya merenung semula dan mengambil nasihat Presiden, Sultan Ahmad Shah demi kebaikan dan pembangunan bola sepak negara.

Bulan Syawal juga wajar membuka kesempatan terbaik untuk mendamaikan Ketua Pengarah Pusat Latihan Prestasi Tinggi Olahraga (HPTC) Asia, Mohd. Musa Noor Mohd. dengan Timbalan Presiden Kesatuan Olahraga Malaysia (KOAM), Karim Ibrahim lantas melontar jauh-jauh pertikaman lidah mereka.

Kepada penggiat bola sepak Liga Malaysia yang khidmatnya dihentikan oleh pasukan asal, jangan jadikannya penyebab untuk masing-masing berputus arang berkerat rotan atau tidak bertegur sapa lagi. Mungkin peluang lebih besar masih menanti bersama pasukan lain, apatah lagi dengan kekosongan yang ditinggalkan pemain import kerana larangan FAM mulai musim depan.

Bagi persatuan bola sepak (FA) negeri seperti Pulau Pinang, Melaka, Pahang dan Sarawak yang berhutang gaji empat atau lima bulan dengan pemain pula perlu prihatin dengan nasib anak buah mereka. Sedarlah bahawa masih ada perut lain yang perlu diisi selain mereka terutama dalam merayakan Hari Lebaran. Fikirkan bahawa mereka ini pemain profesional dan usahakan cara terbaik melunaskan tunggakan gaji itu.

Tidak salah juga untuk atlet mengetepikan sementara diet pemakanan ketat untuk menjamu sajian rendang, ketupat, dodol, lemang dan kuih-muih yang menggoda selera dan cuma datang setahun sekali selepas ramai yang turut membanting tulang mengerah keringat sepanjang bulan puasa lalu demi tugasan dan tanggungjawab kepada negara.

Namun setiap tindakan masih ada batasannya. Tiga atau empat hari beraya mungkin tempoh yang memadai kerana sejak minggu pertama Oktober lagi, pelbagai kejohanan kebangsaan dan antarabangsa menanti dan menggamit para atlet kembali ke gelanggang yang menuntut disiplin diri dipupuk semula dalam menampilkan prestasi cemerlang.

Ada atlet yang pasti sayu beraya di perantauan dan jauh daripada keluarga demi tugasan negara mahupun terpaksa memendekkan cuti Aidilfitri sebagai persediaan menghadapi kehadiran Badminton Terbuka Macau (30 September hingga 5 Oktober), Hoki Hamburg Master (3 hingga 5 Oktober), Kejohanan Bola Sepak Bawah 16 Tahun Asia di Uzbekistan (4 hingga 18 Oktober), Kejohanan Bola Sepak Wanita AFF di Vietnam (8 hingga 20 Oktober) dan Pestabola Merdeka (15 hingga 25 Oktober).

Namun peminat setia sukan tanah air pasti menyanjungi jasa dan pengorbanan atlet negara ini seperti mana perajurit kita yang sanggup ke perbatasan dan meninggalkan keluarga tercinta ketika takbir Aidilfitri bergema. Lakukanlah dengan penuh semangat dan beri yang terbaik untuk negara. Malaysia Boleh! Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir Batin.

ATLET BERHARI RAYA

RIZAL TISIN (BERBASIKAL)

Pulang beraya: Kampung Batu 4, Klang, Selangor

Sajian raya kegemaran: Biskut Almon London

Lagu raya paling diminati: Suasana Hari Raya (Annuar & Ellina)

Kembali berlatih: 8 Oktober 2008

Kejohanan akan datang: Sirkit 2 Piala Dunia Melbourne (21-23 November 2008)

Acara: 1 kilometer ujian masa individu dan pecut berpasukan

Pencapaian terbaik: Tempat kelima Kejohanan Dunia Manchester 2008 dan pingat emas Kejohanan Asia Nara 2008

WAN KHALMIZAN WAN AZIZ (MEMANAH)

Pulang beraya: Tanah Merah, Kota Bharu, Kelantan

Sajian raya kegemaran: Nasi kerabu

Lagu raya paling diminati: Dari Jauh Ku Pohon Maaf (Sudirman)

Kembali berlatih: 4 Oktober 2008

Kejohanan akan datang: Grand Prix Asia Manila (17-20 Oktober 2008)

Acara: Recurve individu dan berpasukan

Pencapaian terbaik: Pingat perak Piala Dunia Perancis 2008

SITI RAHMAH OTHMAN (HOKI)

Pulang beraya: Kampung Bagam Ajam, Butterworth, Pulau Pinang

Sajian raya kegemaran: Soto Johor

Lagu raya paling diminati: Suasana Hari Raya (Annuar & Ellina)

Kembali berlatih: 6 Oktober

Kejohanan akan datang: Kejohanan Enam Negara Kuala Lumpur (Oktober)

Acara: Hoki senior

Pencapaian terbaik: Sukan Komanwel Melbourne 2006 (tempat kelima)

ZAIRA ZAKARIA (ANGKAT BERAT)

Pulang beraya: Jitra, Kedah

Sajian raya kegemaran: Rendang daging

Lagu raya paling diminati: Sesuci Lebaran (Siti Nurhaliza)

Kembali berlatih: 6 Oktober 2008

Kejohanan akan datang: Kejohanan Komanwel Cyprus (November)

Acara: Bawah 48 kilogram

Pencapaian terbaik: Satu pingat emas, satu rekod kebangsaan Sukan Malaysia (Sukma) XII Terengganu 2008

ZANDRA AZIELA IBRAHIM HAKIMI (BOLING)

Pulang beraya: Larkin Johor Bahru dan Kluang, Johor

Sajian raya kegemaran: Nasi himpit dengan lodeh dan Laksa Johor

Lagu raya paling diminati: Suasana Hari Raya (Annuar & Ellina)

Kembali berlatih: 6 Oktober 2008

Kejohanan akan datang: Terbuka Taiwan (Oktober)

Acara: Individu dan lima sepasukan

Pencapaian terbaik: Pingat emas Kejohanan Wanita Dunia Mexico 2007 dan Sukan Asia Doha 2006 (lima sepasukan)

NOR JANNAH HAFIZAH JAMALUDIN (OLAHRAGA)

Pulang beraya: Bayan Baru, Pulau Pinang

Sajian raya kegemaran: Roti sorai dan rendang ayam

Lagu raya paling diminati: Balik Kampung (Sudirman)

Kembali berlatih: 6 Oktober 2008

Kejohanan akan datang: Sukan Universiti ASEAN Ke-14 Kuala Lumpur (11-21 Disember 2008)

Acara: 100, 200 dan 4×100 meter

Utusan Malaysia