Akhirnya Siti Bertemu Celine Dion

Oleh SAHARUDIN MUSTHAFA saharudin.musthafa@utusan.com.my

KELUARGA BAHAGIA… Celine Dion (tengah) diapit oleh Siti Nurhaliza (dua dari kiri), Khalid (kanan), Aazief (dua dari kanan) serta suami Celine Dion, Rene Angelil (kiri) pada pertemuan singkat di Kuala Lumpur, kelmarin.

SUDAH lama artis ternama tanah air, Datin Seri Siti Nurhaliza berhajat untuk menemui penyanyi tersohor dunia, Celine Dion. Dalam pelbagai temu bual dengan media sebelum ini, itulah keinginan yang sering disuarakan penyanyi nombor satu negara itu.

Kata Siti, andai peluang itu diperoleh, dia mahu berbual, berkongsi pengalaman selain menghadiahkan penyanyi kesayangannya itu albumnya.

Dan semua itu, bukan lagi mimpi buat Siti. Keinginan dan hasrat Siti akhirnya termakbul juga.

Kunjungan singkat penghibur yang cukup popular dengan lagu My Heart Will Go On itu memberi peluang keemasan buat Siti bertemu dan berbual mesra seperti mereka sudah lama berkenalan.

Pada satu pertemuan eksklusif yang diatur oleh kenalan suaminya, Datuk Seri Khalid Mohammad Jiwa di Hotel Ritz Carlton, Kuala Lumpur kelmarin, Siti bagaikan tidak percaya, dia berpeluang bertentang mata dengan Celine.

Selain Siti dan suaminya, Khalid, turut serta dalam pertemuan itu ialah anak tiri Siti, Aazief.

Seperti peminat lain yang sentiasa mendambakan peluang bertemu penyanyi kesayangan mereka, sikap dan telatah Siti saling tidak ubah seperti itu.

Apa lagi, bintang yang ingin ditemui Siti tempoh hari ialah ikon yang juga inspirasinya dalam dunia seni suara.

“Sebaik ternampak kelibat dia (Celine), hati Siti berdebar. macam tak percaya yang Siti berada di hadapannya,” kata Siti menggambarkan perasaannya sebaik Celine melangkah ke bilik persendirian hotel berkenaan iaitu tempat dia bertemu penyanyi itu.

Sapaan Celine menarik perhatian Siti. Tanpa dibayangi imej superstar antarabangsa, Celine menyapa Siti bagaikan mereka sudah lama berkenalan.

Barangkali juga, awal-awal lagi pengurusan Celine sudah memaklumkan kepada penyanyi itu bahawa artis Malaysia yang bakal ditemuinya itu bukan calang-calang artis.

“Celine begitu ramah. Menjawab satu persatu soalan yang diajukan padanya. Bahkan, dia juga sangat mesra melayan Siti.

Diplomasi

“Apa yang turut mengagumkan Siti mengenai Celine ialah sikap diplomasi yang ditunjukkannya. Kesediaannya bertemu Siti merupakan satu penghormatan kerana siapalah Siti untuk dibandingkan dengan kedudukannya di persada seni dunia,” kata Siti menyatakan rasa kagumnya terhadap idolanya itu.

Biarpun kemesraan yang terjalin antara Siti dan Celine hanya sesingkat 15 minit, namun pertemuan eksklusif berkenaan seperti melengkapkan keinginan lebih sedekad Siti untuk bertentang mata dengan penghibur kelahiran Kanada itu sekurang-kurangnya.

Dan sudah tentu, peluang keemasan itu direbut oleh Siti untuk menghadiahkan Celine album terbarunya, Hadiah Daripada Hati yang ditandatanganinya.

“Kata Celine, dia akan pastikan untuk mendengar album yang Siti hadiahkan pada dia. Moga-moga dia akan berbuat demikian,” ujar Siti mengenai harapannya itu.

Selebihnya, masa 15 minit yang diperuntukkan tempoh hari diambil oleh Siti untuk merakamkan kenangan menerusi kamera sebagai tanda kenangan paling berharga buatnya sepanjang bergelar anak seni.

Lebih manis lagi, Celine mencadangkan agar kedua-dua mereka turut mengajak suami mereka bersama merakamkan foto.

“Ini akan menjadi kenangan paling manis buat Siti selain kata-kata perangsang yang dibekalkan oleh Celine buat Siti,” katanya menyambung perbualan.

Dan bagaimana pula reaksi suami Siti?

“Sudah tentu dia juga gembira bagi pihak Siti kerana suami sangat memahami keinginan Siti untuk bertemu idola Siti,” jelasnya.

Dan jangan dilupa, Aazief yang turut serta dalam pertemuan itu sama seperti Mak Itinya (panggilan manja buat Siti) berdebar-debar sementara menanti Celine hadir di depan mereka.

“Aazief sempat berbisik pada Siti, dia pun berdebar sangat. Macam tak percaya Celine ada depan mata,” kata Siti menceritakan perihal Aazief iaitu anak bongsu Khalid hasil perkahwinan pertamanya.

Sebagai peminat nombor satu Celine juga, pada malam yang sama, Siti bersama keluarga tidak ketinggalan menonton persembahan penghibur itu.

“Vokalnya cukup mengagumkan. Berdasarkan aspek persembahan pentas, Celine sudah berada di kelasnya yang tersendiri.

“Seperti orang lain, Siti merasa puas menonton persembahannya tempoh hari,” kata Siti lagi.

Selepas ini, Siti tidak perlu lagi bermimpikan Celine Dion. Bahkan, Siti juga sudah tentu tidak perlu lagi terbang jauh sehingga ke Amerika Syarikat kerana semuanya sudah pun menjadi kenyataan buatnya.

Powered by Utusan Malaysia

Review masa konsert Celine Dion.